IZ SOBOTNEGA ŽURNALA

Zlati časi za zlate zobe

Primerjava. Odkupovalci zlata za isti kos nakita ponujajo tudi pol nižje cene. Goljufov ne manjka.

Suzana Kos, Tjaša Pureber, Katarina Pernat Slovenija3. 9. 2011, 06:55
Koper. Oceniti smo dali 14-karatni zlati prstan s kamni in zlate uhane.Foto: Suzana Kos

Ljubljana, Koper, Maribor. Ko smo z istimi kosi nakita obiskali različne odkupovalce zlata, smo ugotovili, da ponujajo zelo različne cene. Ključna ugotovitev: preden zlato prodate, zberite vsaj tri ponudbe.

Sumljivi posli na Obali

Na Primorskem so se v zadnjem času pojavili Italijani in Čehi, ki nakit odkupujejo celo po hotelih in gasilskih domovih. Bralci so nas opozorili tudi na italijansko podjetje, ki odkupuje nakit v prostoru ene od nekdanjih trgovin z oblačili na koprski tržnici. Zatrdili so, da so jih poskušali ogoljufati, ker so jim nakit, ki so ga prinesli v prodajo, ocenili kot manj vrednega, le devetkaratnega. To se je potrdilo tudi ob našem obisku.

Po neuradnih informacijah policija še ni prejela nobene ovadbe, so pa podjetje že prijavili tržni inšpekciji, ki naj bi zatrdila, da za to ni pristojna, saj gre za goljufijo. Neuradno je tudi slišati, da je banka (šlo naj bi za Abanko), pri kateri ima podjetje odprt račun, zaradi precejšnjih zneskov, ki se pretakajo prek njega, zadevo prijavila uradu za preprečevanje pranja denarja. 
Opozorila pred goljufijami

Feliks Vrečko, zlatar in predsednik sekcije zlatarjev in draguljarjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je dejal, da pri nas zlato organizirano kupujejo predvsem Romuni in Avstrijci. “Pri teh je treba biti previden, saj ni nujno, da je zlato ocenjeno in odkupljeno po pošteni ceni. Najbolje je nakit ali drugo zlato prinesti v zlatarne za odkup,” je dodal. Eden izmed primorskih zasebnih prekupčevalcev z zlatom je pristavil: “Ti, ki prihajajo k nam kupovat nakit, pridejo samo s tehtnico in jo lahko pred roko pravice kaj hitro pobrišejo.” Odkupovalci se pred krajo zlata sicer zavarujejo tako, da od stranke zahtevajo osebni dokument.

Kriza naredi svoje

Ljudje, ki smo jih srečali v odkupovalnicah zlata, so pojasnili, da to počnejo zaradi finančne stiske, v kateri so se znašli. Spet drugi v tem vidijo dobro priložnost.“Prodati sem želela nekaj nakita, ki ga ne potrebujem več. V zameno za to sem kupila naložbene grame zlata. Pri prodaji sem imela kar nekaj težav, saj v marsikateri zlatarni niso imeli dovolj gotovine, da bi mi zlato izplačali,” je povedala mlajša Mariborčanka. Ljubljanski odkupovalci zlata v zadnjih mesecih opažajo večji naval tudi zaradi visokih odkupnih cen zlata: “O tem se v zadnjem času veliko piše, zato želijo ljudje s starim nakitom pač dobro zaslužiti.

Zlati zobje za tisoč evrov

Večina odkupovalcev kupuje tudi zobno zlato. “Zobozdravniki so jih prenehali dajati v zobe že pred leti. Ljudje jih še vedno hranijo doma in sploh ne vedo, da bi jih lahko prodali,” so dejali v eni izmed ljubljanskih odkupovalnic zlata. Cene so različne, odvisne pa so predvsem od velikosti zlatega zoba. “Zobno zlato prodajajo predvsem starejši; imeli smo že primere, ko smo jim za zlate zobe plačali tudi tisoč evrov,” so dodali odkupovalci.

Koper. Oceniti smo dali 14-karatni zlati prstan s kamni in zlate uhane.

  53 evrov. Gold Center, Koper.
Oceniti smo dali 14-karatni nakit, ki nosi žig, s katerega so jasno razvidni njegovi karati in tudi to, kdo ga je izdelal. Gospodična, s katero smo imeli opravka, je “ugotovila”, da ji ponujamo le devetkaratni prstan in uhane.

104,90 evra. Zlatarna Celje, Koper.
Razlika med tem, po koliko ti zlatarji prodajo nakit, in ceno, po kateri ti isti nakit odkupijo, je zelo velika. Za uhane bi v Zlatarni Celje dobili le 42,90 evra, isti model pa prodajajo po 166 evrov.

142,50 evra. Edison Trade, Koper.
Nakit so skladno z ustreznim žigom ocenili kot 14-karatno zlato.

Ljubljana. Oceniti smo dali 14- karatni zlati prstan s poldragimi kamni.
50 evrov. Trgo zlato, Ljubljana.
V odkupovalnici so nam povedali, da poldragih kamnov ne odkupujejo, zato njihova približna cena velja le za čisto zlato.

65 evrov. Zlatarna Celje, Ljubljana.
V Zlatarni Celje so nam podali le približno oceno prstana, saj po njihovem mnenju vsebuje preveč poldragih kamnov. Predlagali so, da jih pri zlatarju najprej odstranimo, nato pa nam bi lahko dali natančnejšo oceno vrednosti prstana.

100 evrov. Gold Center, Ljubljana.
Dejali so nam, da denar ponujajo glede na težo zlata, ki jo izračunajo glede na vrednost zlata na borzah, ki se spreminja dnevno, včasih pa tudi vsako uro.

Maribor. Oceniti smo dali 14-karatni zlati prstan brez dodanih dragih kamnov.
  64 evrov. Trgo zlato, Maribor.
Prodajalki zlato podrgneta po ploščici in s kemijskimi preparati ugotavljata, kakšen je karat izdelka. Obiskovalki, ki se je odločila za prodajo, je prodajalka pojasnila, da potrebuje njene osebne podatke, saj ukradenega zlata ne odkupujejo. Denar so ji skupaj z računom našteli na roko.

67 evrov. Zlatarstvo Grabušnik, Maribor.
“Če pri nas kupite izdelek, vam za prstan ponujamo 20 evrov za gram,” nam je povedal prodajalec v Zlatarstvu Grabušnik.

80 evrov. Zlatarstvo Vrečko, Maribor.
Zlatar si je prstan ogledal in ga stehtal, že prej pa nam je pojasnil, da za gram 14-karatnega zlata izplačajo 18 evrov.

Vir: http://www.zurnal24.si

Datum: 03/09/2011


 Edisongold, pravi za prodajo ali nakup srebra in zlata!

Edisongold je edino preverjeno in zanesljivo mesto v Kopru, kjer lahko naložbeno zlato stranke prevzamejo takoj. Odkupujejo tudi rabljeno zlato, obenem pa jamčijo, da so cene, objavljene na spletu, veljavne ne glede na artikel in barvo zlata. Ceno določa le čistina predmetov, za ugotavljanje katere pa so pri Edisongoldu visoko usposobljeni, saj imajo za seboj dolgo tradicijo v zlatarstvu.

Oglasno sporočilo
17.01.2013 ob 10:57

Vse artikle, objavljene na spletu, imajo na zalogi. Spadajo med redke, ki lahko strokovno ocenijo staro zlato njihovih strank. Spoštovanje do oseb in zlata izkazujejo s prizadevanji, da bi bile njihove cene odkupa čim višje.

Kje jih najdete?

Nahajajo se v koprskem Čebelnjaku, na naslovu Ankaranska cesta 7b. Lahko jih tudi pokličete na telefonsko številko (05) 90 87 640 in 040 66 99 44. Obiščete jih lahko med delovniki, in sicer od ponedeljka do četrtka med 9. in 17. uro, ob petkih pa med 9. in 15. uro.

Zakaj se oglasiti pri njih?

Odgovorov na to je v resnici več. V prvi vrsti zagotovo zato, ker so ena redkih tovrstnih poslovalnic, ki nudijo odkup starega zlata in prodajo naložbenega zlata (torej naložbenih palic in naložbenih kovancev) na enem mestu. Za staro zlato nudijo preverjeno najboljšo  odkupno ceno starega  zlata v državi. Poleg zlata odkupujejo tudi vse oblike srebra, od srebrnikov, do srebrnega pribora, posode in nakita.

Kogar zanima naložbeno zlato, ga bo k nakupu zagotovo prepričala ponudba. Pri podjetju Edisontrade namreč lahko kupite zlate palice priznane švicarske kovnice Argor Heraeus s. a., ki sodi med najprestižnejše kovnice na svetu.

Vse cene so tudi javno objavljene na njihovi spletni strani www.edisongold.com. Za vse prodane artikle boste prejeli takojšnje izplačilo v gotovini.

Naprodaj so tudi zlati naložbeni kovanci: dunajski Filharmoniki, dukati, zlati ameriški orli, kanadski javorjevi listi, južnoafriški Krugerandi, florini-goldinarji in britanski funti.

Predvsem pa vam obisk podjetja Edisontrade lahko prihrani marsikatero nevšečnost. Dobro vemo, da vsaka naložba, tudi  plemenite kovine, predstavlja določene rizike in priložnosti. In ravno zato vam bodo njihovi svetovalci pred kakršnim koli nakupom podali koristne informacije.


Vir: http://www.regionalobala.si

Datum: 17/01/2013

Datoteke: pdfIcon
Delo in zaposlitev

Naložbeno zlato v podjetju Edisongold

Podjetje Edisongold se lahko pohvali z dolgoletno tradicijo trgovanja z zlatom. Zagotavlja vam varnost, zanesljivost in natančnost tako pri nakupu, kot pri prodaji zlata oziroma plemenite kovine. Spletna stran omenjenega podjetja vam omogoča varen in enostavennakup zlata kar iz domačega sedeža. Zlato, ki ga kupite, lahko prevzamete v poslovnih prostorih ali pa se odločite za dostavo do vaših vrat. Edisongold skrbi za dostavo zlata kamorkoli po Sloveniji.

Če imate vprašanja glede nakupa ali prodaje zlata, lahko pokličete na kontaktno telefonsko številko ali pa kontaktirate strokovnjake preko elektronskega naslova. Pri poslovanju podjetje upošteva določila Zakona o varovanju osebnih podatkov. To pomeni, da bodo vaši podatkim obravnavani skrbno in zaupno. Na spletni strani Edisongold pa si lahko ogledate ponudbo in aktualne cene zlata.

Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se naložba v zlato izplača. Vendar pa nekateri pravijo, da je naložba v zlato bolj zaščita pred krizo, kot zaslužek. Zlato ima sicer vlogo denarja že več kot 4000 let in velja kot svetovna valuta. Poleg tega zlato v primerjavi s papirnatim denarjem ali obveznicami ne izgublja svoje vrednosti in tako predstavlja nekakšen steber finančne stabilnosti. Zadolženost držav pa se izjemno hitro in tudi nekontrolirano povečuje, investicije vlagateljev v zlato pa se nekako hitro povečujejo.

Zakaj torej naložbeno zlato? Ker je zlato realni denar in predstavlja tudi zaščito pred političnimi in finančnimi nestabilnostmi v svetu. Naložbeno zlato v fizični obliki je tudi zelo likvidno, saj ga lahko prodate po določeni vrednosti. Poleg tega povpraševanje po zlatu vedno bolj narašča, večina priznanih mednarodnih analitikov pa meni, da je zlato trenutno tudi podcenjeno.

Tudi podjetje Edisongold vas opozarja na to, da vsaka naložba v plemenite kovine predstavlja tudi določene rizike in priložnosti. Pretekli donosi namreč niso garancija za prihodnost. Zato se pred odločitvijo, kaj boste z zlatom, posvetujte s svetovalcem podjetja, ki vam bo ponudil kar najbolj koristne informacije za vas.

Več na spletni strani www.edisongold.com.

This entry was posted in Delo zaposlitev on 18/12/2012.

Post navigation

Vir: http://www.edelo.si
Datum: 18/12/2012